Veu de Veïns Can Deu
Imatges de vida i fonts orals del barri de Can Deu de Sabadell
1973 – 2023
Una etnografia participativa per la recuperació de la memòria popular i la construcció del relat comunitari del barri de Can Deu de Sabadell
“Veu de Veïns: Imatges de vida i fonts orals del barri de Can Deu de Sabadell” és un projecte d’etnografia participativa impulsat i realitzat per l’antropòleg Isidor Fernàndez, amb l’acollida de l’Associació Veïnal de Can Deu.
El seu objectiu és recollir la memòria oral, els records i imatges que representen aquest barri. Una petita ciutat dins de la ciutat de Sabadell. I en aquest any que tots els veïns hi recordaran, commemorar el 50e aniversari de la construcció d’un barri que es va pensar per viure-hi.
La dinàmica de recerca es basa en la etnografia participativa, convidant als veïns i veïnes als tallers Veu de Veïns, per recuperar la memòria de vida i les fonts orals del barri de Can Deu de Sabadell. Els tallers son espais de debat comunitari des de la historia de vida dels participants, on es recullem els testimonis de la vida popular i imatges d’àlbums familiars del barri.
Fotografia: Pere Farran / Arxiu Històric de Sabadell
Sortida des de la plaça Castanyers de la manifestació per les escoles de Can Deu al barri, per arribar fins a l’Ajuntament de Sabadell. Octubre de 1979.
“A l’Ajuntament quan s’assabentaven que sortia una manifestació de Can Deu, ja tremolàvem. Baixaven per l’Avinguda de la Concòrdia i anaven recollint gent pel Carrer Major i la Via Massagué.
Que vénen… que vénen els de Can Deu!”
Simon Saura
Fotografia: Manuel Torrejón (Manolito)
L’Atlètic Can Deu Club de Futbol l’any 1984 a l’estadi Nova Creu Alta de Sabadell, en el torneig local Antoni Estruch.
“Anàvem a molts pobles de Catalunya a jugar, primer estaven a segona regional, i desprès varem pujar a primera preferent. Jugàvem contra el Calella, l’Igualada…”
Manuel Torrejón (futbolista)
Fotografia: Pere Faran / Arxiu VIMUSA
Una comitiva presidida per l’alcalde Josep Burrull i Julio Angulo, del Instituto Nacional de la Vivienda, amb membres de les Mutualitats i representants del Gobernador Civil, en una visita a les obres del barri de Can Deu el diumenge 28 de gener de 1973.
El diari franquista “Sabadell”, anuncia el dia 27 de gener, un programa que inclou una visita ràpida al “Polígono Can Deu”, abans de la inauguració del grup d’habitatges del “Polígono Carretera Matadepera”, actual barri de la Roureda, on assistirien a un festival amb les “Majorettes” de Sabadell, rondalles i l’actuació dels Cors de Clavé i Sabadell Sardanista.
Fotografia: Isidre Soler
Els carrers del Portal de la Floresta i el Romaní es convertien llocs de festa, davant del Centre Cívic Can Deu. Cap de setmana del 15 i 16 de maig de 1982.
“Al barri hi va venir gent molt jove a viure, d’altres llocs de Sabadell. Joves parelles que tindrien els seus fills a Can Deu i que omplien les places i els carrers durant les festes. La Festa de la Primavera era la festa dels infants.”
Victoria Martínez
Fotografia: Jeroni Aguayo / Arxiu Espai Natura FCS
Vista aèria del Bosc de Can Deu l’any 1997, espai natural estimat pels veïns de Can Deu. En primer terme a la dreta, l’església de Sant Julià d’Altura, i al fons, el barri de Can Deu tocant el bosc, amb la ciutat de Sabadell.
“A la Masia de Can Deu li dèiem “la casa de los huevos”, perquè tenien gallines i animals i anàvem a comprar la llet i els ous.”
Cármen Maldonado
Fotografia: Ángel Bázquez
El barri conserva els edificis amb els seus característics colors, però l’espai públic i la organització dels vials per al trànsit de vehicles han anat canviant al llarg del temps. A principis dels anys 90, la plaça dels Castanyers deixa d’estar envoltada d’asfalt i es crea un espai lúdic. Aquesta remodelació era anomenada popularment com el “laberint o la plaça Groga”.
Fotografia: Andreu Segura Juncosa / Arxiu Històric de Sabadell
Inauguració de l’ambulatori de Can Deu el 12 de juny de 1984. Representatns de l’Associació de Veïns de Can Deu als seus inicis, amb Antoni Farrés, el Dr. Josep Maria Plans i Simón Saura.
Fotografia: Amelia Gómez
La piscina el mes d’agost de 1999, on es feien els cursos de natació organitzats per l’Agrupació Esportiva Can Deu. Vista des de la terrassa sobre dels comerços de la Plaça Acàcies.
Aquesta la va tapar l’Ajuntament de Sabadell l’any 2010 per crear un pati, ja que segons la Memòria Descriptiva per la reforma del Centre Cívic Can Deu, era un servei poc adequat, que s’havia quedat obsolet.
“La piscina li dèiem la “pisacuellos”, perquè sempre estava plena de gent i mai trobaves un tros d’aigua per ficar-t’hi.”
Sarai Vera
Fotografia: Autor desconegut
Una de les primeres propietàries d’un pis a la Plaça Acàcies, treballadora del tèxtil, que va comprar a la edat de 14 anys al juny de 1973.
Amb el suport:
Amb la col·laboració de:
Amb les fons documentals de: